חסידי אומות העולם בברלין

חסידי אומות העולם מברלין

כמה סיפורים על הצלת יהודים בברלין

מתוך אימי המשטר הנאצי, בולטים מעשיהם הנאצלים של חסידי אומות העולם (ומצילי יהודים שלא זכו בכבוד הרשמי). אנשים אלה סיכנו את חייהם (חלקם גם שילמו בחייהם) להצלת אנשים, חלקם זרים מוחלטים. לרגל יום השואה, קיבצנו חמישה סיפורים כאלה, שמדגימים, בין היתר, את הרקע המגוון שממנו הגיעו אנשים אלה. 

מפעל המברשות של אוטו ויידט

מי שכבר השתתף בסיור "יהדות ברלין והרייך השלישי" בוודאי זוכר את הסיפור – אחד הבולטים בטיול היהודי שלנו. אוטו ויידט היה איש עסקים שניהל בית מלאכה שייצר מברשות ומטאטאים. ויידט עצמו היה לקוי ראייה, כמו רבים מעובדיו. עם התגברות הרדיפות הנאצים פעל ויידט ללא חת להצלת כמה שיותר מעובדיו-לשעבר, חלקם עיוורים וכבדי ראייה. הוא שילב תכסיסים שונים ורשת נרחבת של תומכים (שרק חלקם מוכרים כיום על ידי "יד ושם" כחסידי אומות העולם) כדי להסתיר יהודים, לדאוג להם לתעודות מזויפות ולתלושי מזון שדרכם יוכלו לשרוד. את חלקם הסתיר בביתו הפרטי או בבית המלאכה שלו. גם לאחר סיום המלחמה לא הפסיק לפעול למען קורבנות הנאצים: הוא הקים מכספו הפרטי מחדש בית יתומים ובית אבות לניצולי השואה ובצוואתו הותיר כסף לנרדפי הנאצים. 

עובדי בית המלאכה של אוטו ויידט (ויידט במרכז)

הברונית עם הנמר

מריה פון מלצאן גדלה כבת אצולה באחוזה ענקית באזורים שהם פולין של ימינו. הברונית הצעירה החליטה – בניגוד לנהוג באותה תקופה לגבי נשים צעירות – ללמוד רפואה וטרינרית. הנאצים ניסו להצר את צעדיה של הווטרינרית הצעירה, שכן תפקידה של אישה בראייתם היה להינשא ולהביא ילדים לעולם. לפעילות המחתרת שלה הגיעה כמעט במקרה – חבר של חבר ביקש ממנה טובה, הלנה של לילה אחד. הברונית חובבת הסיכונים הבינה מיד במה מדובר : דרך הדירה שלה ומקומות מסתור אחרים עברו בחודשים הבאים כמה עשרות יהודים, לעיתים ללילה אחד, לעיתים לתקופה ארוכה – ואת הנס, שאותו פגשה כאחד "המוסתרים" הראשונים – עד סוף המלחמה (וגם קצת אחריה… אבל בתור זוג "כשר"). מכיוון שלמוסתרים צריך לדאוג, רקמה קשרים עם הכומר בירגל פורל, שניהל מבצע הברחה של יהודים לשוודיה, בתוך קרונות שכביכול איפסנו רהיטים של דיפלומטים שוודיים שחזרו למולדתם. אחרי המלחמה הקדישה הברונית פון מלצאן את זמנה בייחוד לחתולים עזובים (כולל נמר שאותו גידלה עד שמסרה אותו לגן החיות של ברלין). קצרה היריעה (כמו במקרים רבים אחרים) מלתאר את חייה של הברונית ההרפתקנית (שעברו גם תהפוכות לרע, בין היתר בגלל המתח והפציעות הפיזיות שסבלה מהן בפעילות נגד הנאצים), אבל תוכלו לשמוע עליה בטיול פרטי באזור מגוריה – רובע וילמרסדורף, בו קיימים עוד אתרים נסתרים נוספים מן ההיסטוריה של ברלין ומורשת יהדות ברלין

מריה פון מאלצן עם הנמר (שנות ה-50, מקור לא ידוע)

ועוד מצילות אמיצות

בכתבה שלנו על נשים בולטות בברלין סיפרנו את סיפורה הקצת נשכח של הילדה ראדוש. ראדוש ובת-זוגה, אדי קלופש, ניהלו מסעדה מחתרתית ששימשה להזנת יהודים ופעילים שנאלצו לרדת למחתרת (ככל הידוע לנו ראדוש וקלופש לא קיבלו הכרה כחסידות אומות העולם). 

קלופש וראדוש הן לא היחידות שהתעלמו מנסיבות קשות של חייהן-עצמן כדי לסייע לאחרים. מארי גרינברג עם משפחתה חיה בבקתה צנועה בצפון מזרח ברלין. את המקום היא חלקה, תוך סיכון רב, עם 4-6 יהודים (שלמעט אדם אחד, היו זרים לה לחלוטין טרם ההסתרה) – להם גם דאגה לאוכל וטיפול רפואי. החבורה שרדה המלחמה בזכותה. 

גם למארי בורדה לא היו חפצים רבים – למעשה, היא התגוררה בדירת מרתף והצילחה בדוחק לקושש הכנסה ממכירת עיתונים ומאיסוף אשפה, מיונה ושימוש במה שעוד היה ניתן לשימוש. הדבר לא הפריע לה להסתיר שלושה נערים יהודיים במרתף "שלה" (ואחר כך בחלקת גן קטנה) עד סוף המלחמה . 

הבקתה של מארי גרינברג

אפילו חייל גרמני יכול להציל חיים

היינץ דרוסל היה קצין בוורמאכט. הוריו, קתולים אדוקים, הסתירו מספר מכרים יהודיים בכפר שלהם, עד שפשיטות של הגסטאפו (בשל הלשנות) הפכו את המצב לבלתי-נסבל. היינץ התגייס לעזרת הוריו : את המוסתרים היהודים הוא הסתיר בדירתו בברלין עד יעבור זעם. בזמן חופשה מן הצבא בברלין הבחין דרוסל באישה צעירה. היא, מצידה, נבהלה מן המדים שלו והחלה לברוח. הוא הצליח להרגיע אותה כשכבר עמדה על גשר,  שוקלת לקפוץ למותה –  כיהודיה שחשבה שנתפסה. דרוסל נתן לה מסתור למספר ימים ולאחר מכן – כסף וסיוע למקום המסתור הבא. הוא גם נתן את מפתחות הדירה לפעילים לטובת הסתרה, כמו גם נשק שהבריח מן הצבא. כמה שבועות לאחר המלחמה פגש דרוסל במקרה במריאנה, הצעירה שאותה הציל והסתיר למשך מספר ימים – הם התאהבו ונישאו. 

היינץ עם מריאנה, האישה שהציל ולה נישא

רוצים לדעת עוד?

  • אנו כמובן מציעים סיורים יהודיים כולל כאלה בהתאמה אישית, לאזורים פחות מתויירים, אבל כאלה שבהם פעלו חסידי אומות העולם, בסיור פרטי 
  • עוד סיפורים שנוכל לספר לכם: על מוד חלמי, הערבי היחיד שקיבל את תואר "חסיד אומות העולם", על משפחת הקרקס שהסתירה אקרובטים וליצנים יהודים בקרקס שלה, על לוחם המחתרת האנטי-נאצי שהפך בערוב ימיו לאחד ממובילי המהפיכה להפלת המשטר הקומוניסטי במזרח גרמניה; המשפחה שהסתירה את רופאת הילדים שלהם ועוד.